Voorzitterschap van de gemeenteraad moet neutraal zijn

Op 6 mei 2013

Het lijkt erop alsof de meerderheid in Knokke-Heist de gemeenteraden beschouwt als een noodzakelijk kwaad. De meeste zaken worden in het college beslist, in achterkamertjes of op andere plaatsen zolang het maar de gemeenteraad niet is. De gemeenteraadsleden van de N-VA, die op 14 oktober legitiem verkozen werden, zijn de mening toegedaan dat net de gemeenteraad het kloppende hart is van de democratie. Daar moet worden gedebatteerd, van gedachten gewisseld en moeten de juiste beslissingen genomen worden.

De N-VA stelt vast dat na vier gemeenteraden, de voorzitter van de gemeenteraad het nog steeds laat afweten en zich niet aan de regels van die taakomschrijving houdt. De voorzitter van de gemeenteraad beslist te pas en te onpas of hij vragen of interpellaties ernstig zal beantwoorden.. De voorzitter, die tevens burgemeester is, geeft bij vragen uit de oppositie het woord niet door aan de betrokken schepen die een antwoord zou moeten geven. De voorzitter antwoordt, of dat nu met of zonder kennis van zaken is. Zonder te luisteren naar of te overleggen met leden van de meerderheid verwoordt de voorzitter van de gemeenteraad ook zonder meer de standpunten van de meerderheid. Sommige zaken die de burgemeester/voorzitter oppert tijdens de gemeenteraad worden steevast niet in de notulen van de gemeenteraad opgenomen omdat deze concreet tegen de democratische basisprincipes ingaan. Wanneer de voorzitter van de gemeenteraad met letterlijke bewoordingen stelt “de wet niet te zullen volgen”, dan zal dit helaas niet terug te vinden zijn in de openbare notulen van de zitting.

De N-VA roept de voorzitter op om zijn taak juist uit te oefenen. Na vier maanden wordt het tijd dat de voorzitter van de gemeenteraad de neutrale spelleider en coach  wordt van de debatten in de gemeenteraad. De voorzitter dient partijpolitiek te schuwen en zich onpartijdig op te stellen tijdens de zittingen van de gemeenteraad. Om partijpolitiek te voeren zijn er fractieleiders en gemeenteraadsleden. Ook de meerderheid telt acht schepenen en vijftien gemeenteraadsleden die er geen baat bij hebben dat hun standpunten worden verwoord door iemand die zich neutraal zou moeten opstellen tijdens de gemeenteraad. Zij kunnen best zelf hun afgesproken standpunten verdedigen tijdens een zitting.

De N-VA heeft nochtans bij de installatievergadering gewaarschuwd dat het dragen van twee petjes namelijk burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad, moeilijk te combineren is. De N-VA vroeg om het voorzitterschap te laten waarnemen door een gemeenteraadslid uit de meerderheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is