Ontwikkelingssamenwerking in Knokke-Heist : niet transparant en te klein budget

Op 11 februari 2014

De N-VA in Knokke-Heist vindt het budget dat besteed wordt aan ontwikkelingssamenwerking ondermaats. In 2014 is een budget van 40.000 euro voorzien. Dat is ongeveer 0,043 % van de bruto-inkomsten van het lokaal bestuur. Nochtans zou dit bedrag een 0,7 % of 651.000 euro moeten bedragen, dit is het streefcijfer in alle Vlaamse gemeenten. De N-VA pleit voor het ontwikkelen van een duidelijke visie rond ontwikkelingssamenwerking anno 2014. De lopende projecten moeten geëvalueerd worden en het beschikbare budget moet omhoog. 

Ongeveer de helft van de 40.000 euro die het gemeentebestuur heeft uitgetrokken, gaat naar een adoptiedorp in Roemenië. Ook gaat er 15.000 euro naar Bassikounou in Mauretanië. Het gaat naar dorp van 2800 inwoners waar een vluchtelingenkamp is ondergebracht voor Malinese vluchtelingen. Verder gaat nog een klein bedrag naar MA’AR een bijenproject. Ook geeft de gemeente regelmatig materiële hulp aan projecten. 

Enig probleem is dat er geen enkele transparantie is rond deze giften en projecten, laat staan een visie op ontwikkelingssamenwerking. Bovendien is het budget voor ontwikkelingssamenwerking te klein. 

Om een transparant en effectief beleid te kunnen voeren rond ontwikkelingssamenwerking legt de N-VA de klemtoon op enkele belangrijke criteria. ‘Dit betekent dat de burger mee kan participeren. Op regelmatige basis moet het gemeentebestuur projectaanvragen op basis van duidelijke criteria uitschrijven. Uit de diverse ingediende projecten bepaalt de burger mee welk project we zullen steunen. Dit moet transparant gecommuniceerd worden en de output moet resultaatgericht zijn. Regelmatig moeten de diverse projecten geëvalueerd en eventueel bijgestuurd worden’ zegt Cathy Coudyser. 

Aan deze projecten moeten ook objectieve voorwaarden gekoppeld worden (Wat willen we bereiken ? Waarom ? Hoe ? Hoe lang duurt de steun?). De projecten moeten bovendien het ondernemerschap aanmoedigen zodat de plaatselijke bevolking zelf kan instaan voor de basisbehoeften. Daar om is steun aan landbouwprojecten, waterbeheersing enz. cruciaal. 

Ook onderwijsprojecten zijn van belang. Dit zorgt ervoor dat de plaatselijke bevolking voldoende kansen krijgt voor opleiding en vorming. Ook moet er aandacht zijn voor projecten die ervoor zorgen dat seksuele en reproductieve gezondheidszorgen kunnen gewaarborgd worden. De N-VA geeft ook aandacht aan projecten in landen waar Nederlands gesproken wordt bijvoorbeeld het project in Suriname waar de gemeentearchivaris van Knokke-Heist nauw betrokken is. Dit past overigens perfect in de visie van onderwijskansen vergroten voor de lokale bevolking. 

Ook hier blijkt dat de N-VA nodig is. Sedert onze tussenkomst in de gemeenteraad, zijn twee of drie mededelingen vanuit de meerderheid gecommuniceerd rond steun aan ontwikkelingssamenwerking. Niemand, geen enkele burger wist het. Zouden ze dit ook gecommuniceerd hebben, zonder onze tussenkomst ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is