Geef handelaars die hinder van A 11 ondervinden waar ze recht op hebben

Op 30 november 2015, over deze onderwerpen: Lokale economie, Ondernemen, Openbare werken

Handelaars die hinder ondervinden door de aanleg van de A11, kunnen dit deels compenseren door aanspraak te maken op geld van het Agentschap Ondernemen. Om recht te hebben op dit Vlaamse geld moet de gemeente eerst beslissen of een handelszaak al dan niet hinder ondervindt. Tot nu toe kregen een aantal aanvragers een negatieve beslissing zonder enige vorm van motivatie of uitleg. Fractieleidster Cathy Coudyser (N-VA): “Wanneer handelaars zonder enige vorm van uitleg het deksel op de neus krijgen, getuigt dit niet van een ondernemersvriendelijk beleid in onze gemeente. Wij roepen de gemeente op om dergelijke beslissingen te nemen in overleg met de administratie die het handelsbeleid opvolgt en de beslissingen te voorzien van een motivatie. Het Vlaamse geld kan immers mee de economische leefbaarheid van onze gemeente ondersteunen ”.

Handelaars die door openbare werken hinder  ondervinden, lopen het risico om inkomsten te derven of klanten te verliezen. Dat is zelfs zo met werken die op geruime afstand van de handelskern worden uitgevoerd. Met betrekking tot de aanleg van de A11 betekent dit dus dat niet alleen de handelaars in de directe omgeving van de Natiënlaan risico lopen maar ook handelaars in het centrum. Knokke-Heist is immers een toeristische  gemeente met klanten uit heel Vlaanderen en daarbuiten. Daarvan zijn de kleinhandel en toeristische ondernemers afhankelijk. Werken of omleidingen in de buurt betekenen immers dat consumenten voor bepaalde aankopen of diensten een alternatief zullen zoeken dat wel makkelijk te bereiken is of waar de verkeerscirculatie beter is. Het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse overheid kan het verlies voor getroffen handelaars financieel wat milderen in de vorm van een rentetoelage. Wanneer een handelaar deze toelage heeft aangevraagd, moet de gemeente bepalen of er al dan niet sprake is van hinder. Het is pas wanneer de gemeente daarover beslist, dat een handelaar ook recht heeft op een financiële tussenkomst van het Agentschap Ondernemen.

In Knokke-Heist dienden een aantal handelaars reeds een aanvraag in. De gemeente besliste telkens dat er geen sprake is van hinder, dit zonder enige verantwoording of uitleg. Cathy Coudyser: “Financiële overwegingen kan de gemeente alvast niet inroepen om deze beslissingen te motiveren want het  gaat over Vlaams geld en niet over geld van de gemeente. Waarover gaat het dan wel ? Ik heb de indruk dat  de meerderheid liever de kop in het zand steekt dan dat men moet toegeven dat er in een gemeente als Knokke-Heist door grote wegenwerken wel degelijk hinder is. Dat is op z’n minst gezegd confronterend wanneer handelaars hun omzet zien dalen en hun klantenbestand zien krimpen. Ik geloof niet dat de gemeente in de weg wil staan dat handelaars een beroep doen op Vlaams geld. Maar een heldere communicatie naar de handelaars toe is voor de N-VA een absolute minimumvereiste. Handelaars hebben recht om te weten waarom de gemeente beslist wat ze beslist. Zeker wanneer tegen die beslissing geen beroep meer mogelijk is.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is