Stemming GAS-reglement uitgesteld “N-VA vraagt procedure te volgen en breed te informeren”

Op 10 maart 2016, over deze onderwerpen: GAS-reglement, Politie & Veiligheid

De nieuwe GAS-wetgeving vereist dat ook Knokke-Heist een nieuw gemeentelijk reglement opstelt. Dat reglement werd op de gemeenteraad van februari ter stemming voorgelegd. “Omdat het gemeentebestuur onder meer nog niet beschikte over een advies van de jeugdraad en een politieverordening, vond de N-VA fractie het voorbarig om hierover te stemmen”, meent Cathy Coudyser, fractieleidster N-VA. De partij vroeg en verkreeg  dat de stemming van het reglement uitgesteld werd. Daarnaast vraagt ze dat de gemeente de jeugdraad professioneel ondersteunt bij het formuleren van het ontbrekende advies en dat ze breed informeert over het GAS-reglement.

Door de nieuwe wet moet elke gemeente een nieuw gemeentelijk reglement opstellen die bepaalt welke vormen van overlast beboet worden, en hoe de procedures verlopen. Dit nieuw reglement lag in februari voor in de gemeenteraad.

Cathy Coudyser: “De GAS-wet is een belangrijk middel om overlast (hondenpoep, braken op openbaar domein, wildplassen, …) toch te bestrijden. Deze overlast heeft bij de rechtbanken immers geen prioriteit.  De  GAS-wet voorziet dat gemeenten de overlast, die anders onbestraft blijft, toch kan aanpakken met een administratieve boete tot max. 250 euro.  Ook minderjarigen die voor overlast zorgen, kunnen een GAS-boete krijgen tot max. 125 euro. En daar wringt het schoentje. De wet schrijft voor dat er vooraf een advies moest gevraagd worden aan de jeugdraad. Dat gebeurde niet. Bovendien moet er ook een politieverordening zijn, die gelijkloopt met dit GAS-reglement.  Ook dat is er nog niet.  Daardoor kan dus nog geen enkele gas-boete uitgeschreven worden op basis van het nieuwe reglement. “

De N-VA fractie vraagt het gemeentebestuur om de jeugdraad professioneel te begeleiden in het formuleren van hun advies.  Dit kan bestaan uit het uitleggen van de wet, het uitleggen van het reglement.  Daarna moet de jeugdraad tijd krijgen om daarover zelfstandig, zonder over de schouder gekeken te worden, een advies uitbrengen.  Zo krijgt de jeugd echt inspraak in Knokke-Heist en worden ze direct bij het beleid betrokken.

De N-VA-fractie wijst ook op de informatieplicht.  Elke minderjarige, maar ook elke ouder of voogd moet op de hoogte gebracht worden van het reglement. Dit kan via alle mogelijke informatiekanalen zoals de lokale kranten, de gemeentelijke berichten, de gemeentelijke jeugdfolders maar ook met brieven, of andere.  We dringen aan om dit reglement zo breed mogelijk bekend te maken.

Meer informatie ?

cathy.coudyser [at] n-va.be 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is