N-VA dringt aan op een kerkenbeleidsplan voor Knokke-Heist

Op 29 maart 2016, over deze onderwerpen: Cultuur en erfgoed

Elk gemeentebestuur wordt door de Vlaamse overheid aangespoord om een kerkenbeleidsplan uit te werken met daarin een langetermijnvisie voor de kerken op haar grondgebied. Op vandaag beschikt Knokke-Heist niet over een dergelijk plan. Fractieleidster Cathy Coudyser (N-VA): “Op een moment dat heel Vlaanderen ofwel deze oefening aan het maken is of al gemaakt heeft, mag Knokke-Heist niet achterop blijven. We roepen het gemeentebestuur dan ook op om samen met de kerkelijke overheden werk te maken van een kerkenplan voor Knokke-Heist”

De eeuwenlange aanwezigheid van de Rooms-katholieke kerk heeft er toe geleid dat Vlaanderen een zeer rijk patrimonium bezit van kerkelijke gebouwen. Naast hun religieuze betekenis hebben deze kerken natuurlijk een cultuurhistorische en architecturale, maar vaak een ook landschappelijke of stedenbouwkundige waarde. De toenemende ontkerkelijking maakt dat het aanbod van parochiekerken en gebruik ervan verstoord raakt. Vandaar dat in heel Vlaanderen nagedacht wordt over de toekomst van de parochiekerken. Volgens de N-VA fractie moet Knokke-Heist nu volgen.

De Vlaams regering keurde eind 2011 de conceptnota van minister Bourgeois goed over de toekomst van de Vlaamse parochiekerken. Deze nota stelt voorop dat de gemeentebesturen een langetermijnvisie ontwikkelen voor de om en bij de 1850 kerken in Vlaanderen. Zo’n plan bevat idealiter een visie over de kerken die op lange termijn worden herbevestigd voor de eredienst en duidt anderzijds ook de kerkgebouwen aan die op termijn mogelijk een andere bestemming krijgen.

Coudyser: “Het is belangrijk dat onze gemeente het opstellen van een kerkenbeleidsplan niet langer uitstelt. In veel Vlaamse gemeenten is men bezig met deze oefening of heeft men deze al afgerond. Het hebben van een kerkenbeleidsplan zal in de toekomst immers bepalend zijn of er al dan niet aanspraak kan gemaakt worden op subsidies voor mogelijke restauraties of onderhoudswerken. Enkel gemeenten die weten waar ze met hun kerken heen willen, kunnen subsidies krijgen. In onze gemeente blijft het de vraag welke kerken beschikbaar blijven voor de eredienst en welke kerken mogelijk een andere toekomst kunnen krijgen.”

“Omdat draagvlak creëren voor een dergelijk plan nu eenmaal tijd in beslag neemt, moet Knokke-Heist nu de debatten opstarten en samen met de kerkelijke overheden rond de tafel gaan zitten. De gemeente kan zich bij het opmaken van de plannen professioneel laten bijstaan door het ‘projectbureau Herbestemming Parochiekerken’, in het leven geroepen door de Vlaamse overheid”, besluit Coudyser.

Meer informatie ?

cathy.coudyser [at] n-va.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is