Programma 2024

Inleiding

logo

We bouwen Knokke-Heist van onderuit op. We rekenen dus op onze inwoners, handelaars en ondernemers. We rekenen op onze vrijwilligers en onze verenigingen om mee verantwoordelijkheid op te nemen en samen te bouwen aan onze gemeente. We geven iedereen verantwoordelijkheid. We verbinden mensen en versterken daarmee ons KnokkeHeist. Inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers krijgen ook meer inspraak en worden echt betrokken bij het beleid. Daarmee vernieuwen we de manier om aan politiek te doen : van onderuit, tussen de mensen, niet vanuit een ivoren toren.

Onze jonge gezinnen moeten we koesteren. Zij zijn onze toekomst. We zorgen ervoor dat ze hun thuis in Knokke-Heist vinden en actief deelnemen aan onze economie en het sociaal leven. We hebben in alle sectoren mensen nodig, knappe koppen, stevige handen en warme harten! Daarom zorgen we er ook voor dat de combinatie werk en gezin makkelijker wordt door meer en flexibelere kinderopvang aan te bieden, door te zorgen voor vrije keuze en kwalitatief onderwijs dicht bij huis en door onze buitenschoolse opvang te verbeteren en verder in te zetten op talentontwikkeling van elk kind. We geven dan ook voorrang aan eigen inwoners of mensen die in Knokke-Heist werken om hun kinderen in te schrijven in vakantiekampen.

De steun aan onze senioren willen wij versterken zodat zij zo lang mogelijk gelukkig en gezond in onze gemeente kunnen blijven wonen. We denken hierbij ook aan zij die door omstandigheden alleenstaande zijn.

Toerisme en lokale economie zijn de motor van onze welvaart. Levendige handelskernen, kwaliteitsvolle evenementen het hele jaar door in heel Knokke-Heist waarbij het initiatief bij handelsbuurtcomités en de ondernemers zelf komt te liggen, ondersteunen we graag. Tegelijkertijd mogen evenementen en toerisme de draagkracht van onze inwoners niet overstijgen. Knokke-Heist wordt de modebadplaats aan zee, we laten kunst, mode en design elkaar bestuiven. Onze culinaire diversiteit is daarbij een troef. Om jonge startende ondernemers aan te trekken en een veelzijdigere economie te creëren worden we een creatieve hub rond grafisch design, gaming, film, foto en strips.

We vernieuwen en vereenvoudigen de mobiliteit in Knokke-Heist. We brengen de gemeente opnieuw in beweging door de mobiliteit vlot te trekken met een slim parkeerplan en een nieuw mobiliteitsplan. Alle facetten komen in dit plan aan bod : veilige en comfortabele voeten fietspaden, een nieuw circulatieplan voor auto’s. We zetten in op shuttles en alternatief vervoer. Zo verbinden we voor elke doelgroep alle punten van publiek belang binnen de gemeente. Het plan houdt ook rekening met de drukte in de gemeente.

We verbinden en versterken mensen met elkaar door buurtwerking te stimuleren, sterke verenigingen die zelf initiatief nemen te ondersteunen, door de authenticiteit van de deelgemeenten te versterken en door een verbindend en vernieuwend cultuur-, erfgoed- en sportbeleid uit te tekenen. We zorgen dat iedereen alle kansen krijgt en hebben aandacht voor al wie het moeilijk heeft. We geven mensen vertrouwen maar ook de verantwoordelijkheid om mee te bouwen aan een veilige en nette gemeente. Samenleven gebeurt met respect voor elkaar. In elke domein is handhaving van cruciaal belang. Je kan geen beleid voeren als je niet optreedt tegen inbreuken, overlast, criminaliteit of misdrijven. We evalueren en sturen ons volledig handhavingsbeleid bij.

Op Inzicht kan je rekenen voor een beleid van onderuit, dat verbindt, vernieuwt en versterkt. 

 

BESTUREN met INZICHT

• Thema 1 : Wonen en ruimtelijke ordening in Knokke-Heist

• Thema 2 : Jonge gezinnen, verenigingen, buurten en wijken zorgen voor verbinding

• Thema 3 : Ondernemend Knokke-Heist versterken

• Thema 4 : Slim van en naar Knokke-Heist

• Thema 5 : Verantwoordelijk zorgen voor elkaar

• Thema 6 : Veilig en net Knokke-Heist

Besturen met inzicht

We bouwen Knokke-Heist van onderuit op en rekenen op het initiatief en de verantwoordelijkheid van inwoners, ondernemers en organisaties, buurten, verenigingen en vrijwilligers. Als gemeente ondersteunen we hun initiatief logistiek en financieel.

We luisteren naar inwoners, organisaties en ondernemers, we informeren hen en betrekken hen bij de besluitvorming zodat er voldoende draagvlak is bij de realisatie van een project.

Bij publiek-private samenwerking staat het algemeen belang voorop. We voeren beleid waarbij een gelijk speelveld voor iedereen toegepast wordt.

We gaan met de centen van de inwoners om als een goede huisvader en houden onze gemeente financieel gezond. Dienstverlening verbeteren en slim investeren zijn de basis. Onnodige kosten vermijden we en we voeren geen belastingverhogingen in.

Het vertrouwen in de politiek in Knokke-Heist herstellen we door geloofwaardig, open en integer te besturen. Politici hebben een voorbeeldfunctie. Elke kandidaat van Inzicht zal ook effectief zijn mandaat waartoe de kiezer hem/haar roept, opnemen. Inwoners mogen van Inzicht politieke stabiliteit verwachten.

We besturen Knokke-Heist open en transparant en met wederzijds respect. Die transparantie verhogen we door:

  • Jaarlijkse informatievergaderingen in de verschillende wijken van Knokke-Heist
  • Diepgaande consultatie en betrokkenheid van de gemeentelijke adviesraden, de verschillende handels- en buurtcomités in de besluitvorming.
  • Streaming van de gemeenteraad.
  • Complexe dossiers met grote impact in verstaanbare taal uitleggen via een podcast.
  • Heldere en verstaanbare communicatie naar de inwoners, langs diverse kanalen, en met de nodige herhaling.
  • Een makkelijk toegankelijke website waar alle bestuursinformatie te vinden is en met een toegang tot de digitale loketten.
  • Het klachten en meldingssysteem is klantvriendelijker en de indiener wordt van de opvolging en het eindresultaat tijdig, correct en met voldoende motivering geïnformeerd.
  • Een ombudsdienst bewaakt of het dienstbetoon neutraal en in het algemeen belang toegepast wordt.
  • Gemeentelijke diensten, ook de wijkpolitie, komen aan huis. Dankzij digitale tools zorgen we dat we een gemeentehuis op verplaatsing hebben. Dat vereenvoudigt het voor jonge gezinnen en maakt het makkelijker voor wie ouder of minder mobiel is. 

Thema 1 : Wonen in Knokke-Heist

Onze bevolkingspiramide is duidelijk. De groep 25-40-jarigen is te dun in Knokke-Heist. Zij zijn nochtans de motor en de toekomst van Knokke-Heist. In alle sectoren hebben we slimme koppen, handige handen en warme harten nodig. Jonge gezinnen zorgen voor de sociale verbinding over generaties heen. De prioriteit van Inzicht is ruimte maken voor woningen die permanent bewoond zijn, op maat van elke stap in het leven en voor ieders budget. Daarom is een mix aan woningtypes met aandacht voor nieuwe vormen van wonen (kangoeroewonen, zorgwonen, wonen met gedeelde tuin- of speelruimte) essentieel. Formules van erfpacht, community land trust, toewijsreglementen en afspraken met de private sector zijn cruciaal om de betaalbaarheid onder controle te houden.

Knokke-Heist telt nog heel wat plekken die aan vernieuwing toe zijn. Woongelegenheden creëren, maar ook verschillende gemeenschapsfuncties koppelen en verloederde sites zo nieuw leven inblazen zorgt voor een vernieuwde dynamiek in die wijk, buurt of deelgemeente. Slimme investeringen dringen zich op. We werken samen met projectontwikkelaars maar als gemeente houden we het algemeen belang en het maatschappelijk nut voor ogen.

Daarnaast moeten we efficiënt omgaan met de schaarse ruimte. Schoolgebouwen of gebouwen voor sport, cultuur of vrijetijd moeten multifunctioneel ingezet worden zodat ze maximaal benut worden. Gedeeld gebruik zorgt dat we minder ruimte innemen.

 

Wonen

- We stellen ongebruikte gemeentelijke terreinen ter beschikking zodat er woningen voor permanente bewoning gebouwd worden. Bij doorverkoop blijft de grond eigendom van de gemeente en de woning wordt aan dezelfde geïndexeerde prijs doorverkocht aan dezelfde doelgroep.

- Via een Community Land Trust kopen bewoners de woning maar niet de grond. De grond blijft eigendom van de gemeente. Zo blijven de woningen voor altijd beschikbaar voor de juiste doelgroep.

- Er is concreet nog ruimte voor woonprojecten zowel in Westkapelle, rond Knokke station, op de site van de huidige Zeeparel in Heist en later op de sites van de politie en brandweer. Voor die twee laatste worden nieuwe bouwplannen gemaakt langs de Natiënlaan. Ook de huidige sites van GO! onderwijs in Knokke zijn ideale sites voor woningen voor permanente bewoning.

- Bij toekenning van woonprojecten aan de private sector wordt betaalbaarheid als prioritair beschouwd en meegenomen in de samenwerkingsovereenkomst.

- We werken verder met voorrangsregels voor jongeren en jonge gezinnen die een band met Knokke-Heist kunnen aantonen.

- Formules van erfpacht verlichten het budget voor een woning bij starters of jonge gezinnen.

- Elke generatie heeft zijn woningtypenood. We streven naar een mix van woningtypes voor elke doelgroep en dit met aandacht voor nieuwe woningtypes zoals starterswoningen, kangoeroewoningen, zorgwonen, kamerwonen, wonen met gedeelde ruimtes zoals tuin of speelruimte voor de kinderen. 

- We voorzien (tijdelijke) woonmogelijkheden voor studenten, flexijobbers of tijdelijke werknemers. De formule van kamerwonen, met gedeelde ruimtes kan hiervoor dienen.

- Het woonloket informeert, sensibiliseert en stimuleert eigenaars van verouderde woningen om te renoveren zodat ook de huurmarkt voldoende groot is.

- Jonge gezinnen die een verouderde woning kopen worden via het woonloket ondersteund bij de verplichte renovatie en het energiezuinig maken van de woning.  

 

Slim omgaan met de schaarse ruimte

- We maken een nieuw beleidsplan Ruimte Knokke-Heist op. Vanuit dat plan worden stadsvernieuwingsprojecten al of niet in samenwerking met private spelers gerealiseerd.

- Bij het beleidsplan houden we rekening met de authenticiteit van elke wijk en dorpskern qua bouwhoogte, mogelijkheden en functie.

- We kunnen iets hoger bouwen maar geen torens die vooral door tweedeverblijvers gegeerd zijn.

- In het kleinstedelijk gebied moet de ruimte om te wonen, werken en vrije tijd geoptimaliseerd worden. We kiezen voor inbreiding en voor stadsvernieuwingsprojecten op verouderde sites, met prioritaire aandacht voor woonprojecten waar permanent gewoond wordt.

- Sites zoals Ravelingen 3.0 en Hoost vragen een duidelijke verdere invulling. Vandaag worden ze onderbenut of zijn de plannen niet duidelijk.

- Het project Casino vraagt ook een duidelijke invulling en is het paradepaardje voor evenementen en toeristische aantrekkingskracht.

- Andere sites nodigen uit tot een stadsvernieuwingsproject waar wonen samengaat met nieuwe maatschappelijke invullingen. Denk aan:

  • De site van het station Heist, het Koudekerkepark en de omgeving errond waar mogelijkheden onderzocht worden voor een jeugdsite
  • Het Kasteeltje van Heist
  • Chalet Suisse
  • Het leegstaand financiëngebouw naast Scharpoord
  • De Marge
  • De Korenbloem

Inzicht zal in een participatief traject samen met de buurten, de verenigingen en alle organisaties van belang in Knokke-Heist op zoek gaan naar de best mogelijke invulling van deze sites. Op die manier zullen de bouwplannen draagvlak hebben en tegemoetkomen aan de uitdagingen waar we voor staan.

- In het buitengebied behouden we de verhouding tussen natuur en landbouw.

- We voorzien meer groen en water bij de aanleg van nieuwe pleinen en bij stadsvernieuwingsprojecten

- We verbinden de bestaande groene zones en zorgen voor buurtontmoetingsplekken.

- We werken verder aan de ontharding van de gemeente en vergroenen meer, maar we gaan er verstandig en eigentijds mee om. 

- De gemeentelijke diensten ruimtelijke planning, vergunningen, en handhaving worden gescheiden en werken onafhankelijk van elkaar.

- Een betaalbare open tweede golf met maximaal behoud van de polders is bespreekbaar. De faciliteiten errond dienen op maat van Knokke-Heist te zijn en staan ten dienste van de lokale economie.

- Geen grote windmolens in onze gemeente. We volgen alle andere initiatieven en evoluties op rond duurzame energie en alternatieve energiebronnen. 

Thema 2 : Jonge gezinnen, buurten, verenigingen en vrijwilligers als cement en verbinding van samen-leven

Jonge gezinnen en onze jeugd zijn de motor van onze gemeente en zorgen voor onze toekomst. We hebben de hardwerkende gezinnen ook nodig in onze winkels, horeca, zorgsector, toeristische ondernemingen of andere dienstverlenende bedrijven. Zij nemen ook actief deel aan het verenigingsleven of vrijwilligerswerk. We maken de combinatie werk en gezin gemakkelijker. Flexibele kinderopvang, kwaliteitsvol onderwijs dicht bij huis, met vrije schoolkeuze en een goed draaiende buitenschoolse opvang die de talenten van elk kind verder detecteert en ontwikkelt dragen daartoe bij.

Sterke buurtwerkingen, brede scholen die openstaan voor de buurt, buurtontmoetingscentra en gedeelde ruimtes versterken en verbinden de mensen. Wijken handelscomités en onze talrijke vrijetijdsverenigingen (natuur, sport, cultuur, erfgoedverenigingen) en vrijwilligers geven we alle vertrouwen om activiteiten te ontplooien. Daardoor vernieuwt Knokke-Heist en verbinden we inwoners over generaties en wijken heen. We verbinden inwoners ook met toeristen en tweedeverblijvers.

De schepen van gezinnen faciliteert de combinatie werk en gezin en heeft verhoogde aandacht voor alleenstaanden, eenoudergezinnen en nieuw samengestelde gezinnen.

Generaties vloeien door elkaar. Speelgelegenheid naast woonzorgcentra en activiteiten in woonzorgcentra met kinderen en jeugd dragen daartoe bij. Net zoals het inrichten van openbare pleinen als ontmoetingsplaatsen voor jong en oud.

 

Kinderopvang

- We onderzoeken flexibelere kinderopvangmogelijkheden (openingsuren, weekenddienst…), aangepast aan de noden van de werkende bevolking

- Het aanbod kinderopvang verhogen we zodat ieder kind naar de kinderopvang kan gaan. Bijkomende opvanginitiatieven situeren zich best zo dicht mogelijk bij scholen.

- Elke registratie van kinderopvang laten we verlopen via het lokaal loket kinderopvang. Zo zorgen we voor een optimale benutting van de beschikbare opvangplaatsen.

 

Speelpleinwerking, zomerkampen en buitenschoolse opvang

- We passen voorrangsregels toe bij de inschrijving van kinderen voor kampen en speelpleinwerking. Kinderen uit Knokke-Heist of van wie de ouders in KnokkeHeist werken gaan voor.

- We tekenen een nieuwe vereenvoudigde inschrijfmodule uit voor vakantiepleinen en -kampen

- De moni’s op de kampjes en vakantiepleinen zijn er om de spelactiviteiten te begeleiden en worden ondersteund door vrijwilligers die specifieke aandacht besteden aan zindelijkheid en kinderen met nood aan verhoogde aandacht. Zo gaat de kwaliteit van de speelpleinwerking omhoog.

- We moedigen private spelers aan om kampen te organiseren.

- We regisseren en versterken de buitenschoolse opvang met vrijetijdsverenigingen, MAAK, spelotheek en alle andere actoren om de talenten van kinderen verder te ontdekken en te ontwikkelen.

- We werken de buitenschoolse opvang verder uit in samenwerking met een private partner die door de gemeente wordt aangesteld. 

 

Kindvriendelijke gemeente

- We zetten alles op alles om het label kindvriendelijke gemeente te behalen en elke beleidsbeslissing wordt getoetst aan een kind-norm. De schepen van kinderen waakt hierover.

- We richten een kindergemeenteraad op.

- De jeugdraad verbindt de georganiseerde jeugd en is de brug tussen de verschillende jeugdorganisaties. Het jeugdbeleid wordt binnen alle beleidsdomeinen ingevuld. Ook daar heeft de jeugdraad een adviserende rol.

-MAAK wordt uitgebouwd tot spil in het ontdekken en ontwikkelen van de zeven actieve cultuurdisciplines voor kinderen en volwassenen. MAAK zorgt voor de doorstroom naar onze lokale cultuurverenigingen en naar hogere kunstopleidingen.

- De spelotheek is de spil in het zorgen voor kinderen die het moeilijker hebben en werkt samen met alle andere actoren. We voorzien de nodige middelen voor de spelotheek. We laten de zomerscholen groeien en bloeien.

- We realiseren een plek waar kinderen en jeugdbewegingen avontuurlijk kunnen spelen. We hebben ook oog voor informele ontmoetingsplekken waar generaties elkaar vinden.

 

Onderwijs

- We bouwen verder op het nieuw elan van ons onderwijsbeleid.

- We blijven inrichtende macht van ons gemeentelijk onderwijs en hebben alle vertrouwen in het schoolteam. We betrekken hen en de ouders maximaal bij de werking van de scholen.

- We behouden de drie onderwijsnetten in Knokke-Heist en blijven gezamenlijk overleg en samenwerking bevorderen in de werkgroep ‘flankerend onderwijsbeleid’. Vanuit deze werkgroep werken we het flankerend onderwijsbeleid verder uit zodat ieder kind gelijke kansen krijgt. We voorzien daarvoor de nodige middelen.

- De ingezette middelen om vervoer naar het zwembad of eendaagse uitstappen en gratis zwemlessen te financieren, behouden we in de toekomst. Voor Inzicht is het belangrijk dat elk kind van Knokke-Heist kan zwemmen.

- We werken het middagtoezicht en de voor- en naschoolse opvang uit in samenwerking met een private partner.

- We zetten al onze scholen maximaal in als ‘brede’ school : elke speelplaats, refter, turnzaal of andere ruimte kan buiten de schooluren en in de vakanties gebruikt worden door de gemeenschap

- Voor het Anker bouwen we een nieuwe of vernieuwde school op dezelfde site die ook een ankerplaats is voor buurtwerking en verenigingen in het kader van de ‘brede’ school.

- We faciliteren de wens van het vrij onderwijs en GO! om een nieuwe school te bouwen. 

 

Buurt en verenigingsleven verbindt en versterkt

- We maken van elke buurt een warme buurt waar mensen zich verbonden voelen.

- We stimuleren de uitbouw van buurtcomités die initiatieven nemen om de wijk of buurt te versterken en voorzien voor elk van hen een wijkbudget.

- Onze buurtambassadeurs zijn de ogen en oren van de buurt en de spreekbuis naar het beleid toe.

- Ook dorpskernen blijven levendig. Een dorp zonder café is een dorp zonder ziel.

- Vrijwilligers en verenigingen zijn de basis van een samenleving. Onze sterke gemeentelijke vrijwilligerscentrale speelt hierin een cruciale rol en zullen we verder versterken.

 

Meer vertrouwen in verenigingen

- We verdubbelen het budget van de erkende vrijetijdsverenigingen.

- We herzien de subsidiereglementen waarbij actieve vrijetijdsbeoefening meer gehonoreerd wordt en waarbij impulsen gegeven worden om samenwerking tussen erkende verenigingen te bevorderen of om uitdagingen zoals digitalisering, duurzaamheid en innovatie te stimuleren.

- We ontzorgen vrijwilligers en bestuurders van verenigingen o.a. door de uitbouw van het verenigingsloket en door ondersteuning via vormingen en opleidingen.

- Via het verenigingsloket is er een mogelijkheid om de activiteiten van de vele verenigingen publiek kenbaar te maken zodat inwoners de activiteiten kunnen bijwonen of eraan deelnemen.

- Via (digitale) infokiosken kunnen verenigingen hun activiteiten kenbaar maken.

- Carnaval bindt en verbindt mensen en is levend erfgoed. Dat moeten we koesteren. We laten carnaval dan ook erkennen op de Inventaris immaterieel Erfgoed. 

 

Vrije tijd : sport, cultuur en erfgoed verbindt mensen

- Erfgoed, cultuur en sport brengen mensen bijeen en dienen als basis om de authenticiteit en het DNA van elke buurt te versterken. We bouwen verder op het lokaal cultuur- en sportbeleid en vernieuwen waar nodig. Het erfgoedbeleid wordt eindelijk naar waarde geschat en krijgt een serieuze versterking van beleid en middelen.

- We investeren slim in vrijetijds- en schoolgebouwen en gebruiken alle ruimtes maximaal door gedeeld gebruik te faciliteren.

 

Sport voor allen beleid

- We zetten verder in op een sport voor allen beleid, inclusief kinderen, senioren en Gsporters.

- Een gezonde geest in een gezond lichaam. Met alle actoren (verenigingen, bedrijven, organisaties en doelgroepen) zetten we in op meer bewegen en meer sporten, vrij of in clubverband.

- Sportevenementen zetten mensen aan tot sporten en actief lid worden van sportverenigingen.

- We ontwikkelen ook in Heist een open sportpark op de site van De Taeye.

- De verouderde sportinfrastructuur (zoals sporthal De Stormmeeuw) wordt aangepakt zodat zowel tijdens zomer als winter volop gesport kan worden in aangepaste omstandigheden.

 

Cultuur

- Kneistival wordt verlengd tot 1 week muziekplezier voor iedereen en we onderzoeken een alternatieve locatie n.a.v. de geplande hernieuwing van het Heldenplein.

- In het lokaal cultuurbeleid worden synergieën gezocht met omliggende gemeenten en brengen we cultuur zoveel mogelijk naar mensen. Iedere Knokke-Heistenaar, ook de moeilijk bereikbare doelgroepen, krijgen een snuifje cultuur.

- De vele belevingen in handelskernen of buurten en pleinen worden doorspekt met een vorm van cultuur (theater, poëzie of taal, muziek, dans …).

- De bibliotheek brengt taal, boeken en leesplezier naar mensen. Ze bereiken maximaal alle inwoners en ze gaan ook zelf naar bepaalde doelgroepen. De bibliotheek is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor iedereen waar tegelijk doelgroepgericht aan taalbeleid en media en digiwijsheid gedaan wordt. Ze werkt daarvoor samen met alle partners.

- We onderzoeken mogelijkheden om een permanente kleinschalige bioscoop in Knokke-Heist te hebben.

 

Erfgoed

- We versterken de lokale erfgoedwerking met respect voor onze heemkringen. Hey is de spil en zet in op verbinding tussen mensen en verbindt heden, verleden en toekomst van Knokke-Heist.

- We versterken historische plekken waar we geschiedenis schreven : Staats-Spaanse linies, restanten van wereldoorlog 1 en 2, de plekken in elke deelgemeente die getuigen van ons rijk verleden.

- De gidsen spelen een belangrijke rol in het doorgeven van onze geschiedenis aan inwoners maar ook aan tweedeverblijvers en toeristen.

- Via apps en digitale ontwikkelingen brengen we onze geschiedenis tot leven.

- Tradities zoals de zeezegening, Vistival, carnaval, herdenkingen van Wereldoorlogen houden we in ere en vernieuwen we zodat het door de volgende generaties ook beleefd kan worden.

- In een participatief traject maken we een kerkenbeleidsplan op en voeren dit uit. We nemen Westkapelle als goed voorbeeld. We erkennen de nood aan kerkgebouwen en blijven de geloofsgemeenschappen in de deelgemeenten ondersteunen.

- We leggen contact met de provincie om het Zwin natuurpark te verbreden als onthaalpoort van de Zwinstreek en om ook de rijke geschiedenis van de Zwinstreek te tonen en te beleven. We betrekken onze natuur- en erfgoedverenigingen daarin.

Thema 3 : Ondernemend Knokke-Heist

ondernemen

Ons handelsapparaat, onze horeca en toeristische ondernemers zijn de motor van onze economie. Die moeten we veiligstellen door samen met onze ondernemers initiatieven te ontplooien voor levendige kernen. Knokke-Heist wordt de mode-badstad aan zee. We laten kunst, mode en design elkaar bestuiven. Knokke-Heist is genieten aan elke tafel en elke toog : van authentiek café, innovatief concept voor gezonde voeding, gezellige zaak om onze streekproducten van visserij en landbouw te ontdekken tot sterrenzaak en delicatessenwinkels. Om jonge startende ondernemers aan te trekken worden we een creatieve hub rond grafisch design, gaming, film, foto en strips. De zee ademt inspiratie. Met kwaliteitsvolle belevingen en evenementen het hele jaar door en gespreid over KnokkeHeist lokken we tweedeverblijvers en verblijfstoeristen. Door in te zetten op congres- en zakentoerisme zijn we het jaar rond interessant. 

 

Lokale economie

- Het divers en gevarieerd aanbod van ondernemingen wordt interactief ontsloten op een digitaal platform, dat gericht zoeken mogelijk maakt.

- We werven een nieuwe centrum- en toerismemanager aan die samen met Unizo, VOKA en de ondernemers ondersteuning op maat uitwerkt en ook proactief nieuwe ondernemingen en innovatieve concepten aantrekt die een manco zijn in ons aanbod.

- We zetten de producten van onze lokale landbouw en visserijgemeenschap in de verf en we stimuleren de korteketenverkoop. Zowel via markten als via automaten of andere verkooppunten op ideale locaties. - We promoten het platform goedbesteed.be bij lokale handelaars.

- De Raad voor Lokale Economie en Toerisme wordt verder uitgebouwd als brug tussen de ondernemers en het beleid.

- We verbeteren onze coachingtrajecten voor lokale ondernemers

 

Handelskernen en horeca

- Het divers en gevarieerd aanbod aan handelszaken in het kernwinkelgebied en onze horeca worden interactief ontsloten op het digitaal platform, dat gericht zoeken mogelijk maakt.

- Onze handelskernen krijgen zo ook een digitale winkelstraat waar webshops aan gelinkt kunnen worden.

- We stimuleren de oprichting van handelsbuurtcomités die enerzijds de ogen en oren van de handelskern zijn en anderzijds meebouwen aan de levendige en bruisende handelskern. Handelsbuurtcomités organiseren zelf activiteiten die bijdragen aan het handelsgebeuren en krijgen bij een goed concept daar ook financiële en logistieke ondersteuning van de gemeente voor. Vb. kwaliteitsvolle braderie en markten, maar ook apps met kortingsbonnen …

- We dijerentiëren de tarieven voor de winkelleegstandstaks op basis van grootte en locatie.

- We stimuleren eigenaars van leegstaande handelspanden om tenminste hun etalage als etalage voor jong talent van eigen bodem, lokale handelaars of evenementen en citymarketing in te zetten.

- Door winkelleegstand aan te pakken en meer evenementen te spreiden over het jaar heen, verminder je het aantal pop-ups. Pop-ups mogen geen oneerlijke concurrentie vormen voor ons vast handelsapparaat en dienen als springplank voor nieuwe concepten die leiden tot duurzame verankering in Knokke-Heist.

- We stimuleren en faciliteren initiatieven van onze horecaondernemers om kwaliteitsvolle invulling te geven aan onze vier seizoensbestemming.

- We brengen de zorgsector samen in een zorgcommunity.

- Vrije beroepen brengen we samen om elkaar te versterken.

- Knokke-Heist mode-badplaats We trekken verschillende initiatieven rond mode aan, leggen contacten met de Mode-Academie en andere spelers in die sector om van Knokke-Heist de modebadstad aan zee te maken. De modeweek groeit verder uit en verspreidt zich over de verschillende handelskernen.

- Knokke-Heist is de hub waar mode, kunst en design elkaar bestuiven.

- De zee inspireert. We zorgen voor ruimte voor starters in de creatieve sector (film, gaming, strips, grafisch design, storytelling…). We brengen ze samen zodat er kruisbestuiving ontstaat en ze doorgroeikansen krijgen. We leggen daartoe de nodige contacten met o.a. hogescholen en andere partners.

- We investeren in het openbaar domein van onze winkelstraten om ze aantrekkelijker te maken voor shopping en beleving. De Graaf D’Ursellaan is een geslaagd voorbeeld.

- Knokke-Heist is genieten aan elke tafel en elke toog: van authentiek café, restaurant dat de lekkere streekproducten van onze landbouwers en vissers serveert, innovatief concept rond gezonde voeding tot sterrenzaak en delicatessenwinkel. Die diversiteit is een troef die we voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen verder uitspelen. We werken hiervoor samen met Michelin, Gault & Millau, Horeca Vlaanderen, hotelscholen en andere spelers.

 

Toerisme

- We maken een masterplan strand op, in samenspraak met alle strandactoren en vernieuwen de strandconcessies waarbij kwaliteit, lokale verankering, ervaring en een prijsvork de leidraad vormen.

- We trekken private toeristische evenementen aan die tweedeverblijvers en toeristen naar Knokke-Heist brengen zodat we het hele jaar door bruisen. We spreiden de evenementen in tijd en ruimte zodat het draagvlak bij de inwoners blijft bestaan.

- We zetten echt in op zakentoerisme : meetings, incentives, congressen en evenementen.

- We zorgen voor een gezonde mix aan logiestypes. Vakantiewoningen of - appartementen zijn enkel toegelaten in de toeristische zone.

- We stimuleren eigenaars die vakantiewoningen digitaal verhuren om tenminste een lokale tussenpersoon in te schakelen die contact houdt met de huurders. Zo blijven we gastvrij maar houden we tegelijk een oogje in het zeil.

- We zoeken een partner die de mogelijkheden biedt om jongeren uit binnen- en buitenland hier op groepsvakantie of zeeklassen te laten komen en zoeken de ideale locatie

- Het landschapspark Zwinstreek, met het Zwin natuurpark als onthaalpoort wordt toeristisch-recreatief verder ontwikkeld. De troeven zijn : natuur, cultuurhistorisch erfgoed, shopping, lokale producten, fiets- en wandelmogelijkheden.

Thema 4 : Zorgen voor elkaar

vakantie_beperking_thinkstock.jpg

Zorg en gezondheidszorg is belangrijk van de wieg tot de oude dag. Preventie is het codewoord. Een gezonde geest in een gezond lichaam. We versterken de samenwerking tussen alle zorgspelers door een zorgcommunity te creëren. Specifieke aandacht gaat naar mentaal welzijn, en een degelijk plan rond alcohol en drugs. Uiteraard zorgen we voor wie ziek is of zorgnoden heeft. Zorgbuurten uitbouwen is een volgende stap. Onze grote groep senioren verdienen bijzondere aandacht. We willen ook een toegankelijk Knokke-Heist zijn voor mensen met een beperking of zorgnoden. Knokke-Heist is een inclusieve samenleving waar iedereen thuishoort en waar we mensen die het moeilijker hebben begeleiden en kansen geven. Daar mag iets tegenover staan. Knokke-Heist heeft veel voorbeelden van mooie inburgeringstrajecten en geslaagde begeleidingsprojecten. Die willen we meer in de kijker zetten en ook het inburgeringsbeleid verder versterken. Nederlands spreken is essentieel. 

 

Zorgbeleid

- We zetten in op versterkte samenwerking tussen alle zorgspelers in Knokke-Heist door een zorgcommunity te creëren.

- We zorgen voor voldoende artsen, tandartsen en andere zorgverstrekkers in onze gemeente.

- Preventieve gezondheidszorg in al haar facetten houdt iedereen fit en jong. Daar zetten we op in.

- Het devies ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ brengen we met zorgspelers, bewegingscoaches en sportclubs en met het onderwijs en bedrijfsleven nog meer in de praktijk.

- We breiden ‘Generatie rookvrij’ verder uit.

- We bouwen een specifiek stappenplan uit met alle diensten en alle organisaties rond psychische problemen.

- We blijven de werking van TEJO ondersteunen en naar analogie van TEJO bieden we de mogelijkheid om ook volwassenen op een laagdrempelige manier psychologische hulp aan te bieden.

- We stellen een geintegreerd plan op rond alcohol en drugs, zowel voor slachtojers als daders. Dit doen we met alle diensten en alle organisaties maar ook met scholen, horeca, politie. Preventie, handhaving en zorgverstrekking zijn belangrijke onderdelen van het plan. We voorzien de nodige middelen om dit ook uit te voeren.

- We zetten de ondersteuning voor mantelzorg verder en voorzien een mantelzorgpremie voor iedereen die mantelzorg nodig heeft.

- We zorgen voor mens en dier. Naast de bouw van het nieuw dierenasiel werken we een dierenwelzijnsplan uit met allen die daar hun steentje kunnen toe bijdragen. (preventiedienst, politie, natuurverenigingen, landbouwers, organisaties die dieren opvangen…). We evalueren de huidige aanpak en actualiseren, versterken en vernieuwen waar nodig.

- We zetten in op zorgwonen, levenslang thuis wonen, kamerwonen, …

- We zetten met zoveel mogelijk partners in op media- en digiwijsheid zodat iedereen mee kan op de digitale sneltreinvaart. Vrijwilligers kunnen bv. in treinstations of bij evenementen helpen om tickets te boeken via digitale kanalen, maar ook helpen bij de vele digitale platformen waar mensen toegang toe hebben. 

 

Senioren met zorgen

Er zijn in Knokke-Heist heel wat senioren met zorgnoden. Ook voor deze mensen wordt ons zorgbeleid uitgerold. Specifiek voor deze doelgroep bieden we zorg op maat.

- We zoeken verbinding door zorgbuurten uit te bouwen.

- We coördineren en versterken de dienstverlening aan huis bij zieken, ouderen of minder mobiele mensen. Het Sociaal Huis coördineert en verwijst door. De zorgcommunity pikt op. Waar hiaten zitten in het aanbod, bieden we mogelijkheden vanuit het Sociaal Huis.

- De woningmix biedt met vernieuwde woningtypes mogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te wonen met hulp en begeleiding.

- We voorzien een gemeentelijke premie om verbouwingen aan het huis/appartement uit te voeren zodat thuiswonen met zorgnoden mogelijk blijft vb. installeren traplift, verbreden deuren, dorpels verwijderen…. De gemeentelijke premie kent inkomensgrenzen.

- We zetten in op taxicheques en persoonlijk vervoer voor wie minder mobiel of ziek is. We zoeken daarvoor private partners. De tarieven worden gedijerentieerd op basis van inkomen. Zo laten we mensen die minder mobiel of ziek zijn maximaal deelnemen aan het publieke leven.

- Buurtambassadeurs detecteren beter eenzaamheid en we trekken met zijn allen (gemeente, buurtbewoners, professionele spelers, …) de mensen uit hun isolement. Daar rekenen we ook op de solidariteit en verantwoordelijkheid van de gemeenschap.

- Knokke-Heist wordt een dementievriendelijke gemeente

 

Actieve senioren

- Onze actieve senioren hebben tonnen ervaring, tijd en energie. We betrekken ze proactief bij het actieve verenigingsleven, het vrijwilligerswerk of in flexijobs. We hebben bijzondere aandacht om inwoners en nieuwe inwoners met elkaar te verbinden door het vrijetijdsbeleid en vrijwilligerswerkingen.

- De bestaande seniorenontmoetingsplekken bouwen we uit tot seniorenbuurtpunten met een lokaal dienstencentrum en mogelijkheden tot gezamenlijke maaltijden. De seniorenbuurtpunten zijn de ideale plek om digiwijsheid, preventieve gezondheidszorg, taalplezier of andere zaken op te pikken. Ook Ramskapelle verdient een seniorenbuurtpunt.

- Vanuit die seniorenbuurtpunten kan alternatief vervoer ingezet worden naar het ziekenhuis, woonzorgcentra, vrijetijdslocaties in Knokke-Heist of in een straal van 20 km. Tarieven daarvoor worden gedijerentieerd op basis van inkomen.

 

Ook mensen met een beperking horen thuis in Knokke-Heist :

- We sluiten een overeenkomst met ‘INTER’ het Vlaams agentschap toegankelijkheid en laten ons adviseren om over alle beleidsdomeinen heen maatregelen te nemen om een integraal toegankelijk Knokke-Heist te realiseren. Als gemeente geven we het goede voorbeeld en zorgen we dat het strand, de voet- en fietspaden, de gemeentelijke gebouwen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking

 - Een toegankelijkheidsambtenaar coördineert en maakt een toegankelijkheidskaart op.

- De gemeente stimuleert ook ondernemingen, handelszaken, horeca en verenigingen om zoveel mogelijk te zorgen dat ze toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.  

 

Nieuwe inwoners zijn welkom maar integreren zich in onze gemeente

- Nederlands leren maar ook spreken is essentieel om gemeenschap te vormen. Naast de verplichte taallessen voorzien we bijkomende mogelijkheden om de lessen Nederlands om te zetten in de praktijk en zetten we diverse taalinitiatieven op. We werken samen met het Sociaal Huis, bibliotheek, spelotheek en zorgen voor taalbaden, taalbabbels. Onze gemeentelijke communicatie is toegankelijk, ook voor mensen die het Nederlands nog aan het leren zijn.

- We voeren een actief inclusief beleid en betrekken nieuwkomers zo goed mogelijk bij onze samenleving op alle vlak met respect voor hun achtergrond. Iedereen kan zoveel mogelijk het leven in eigen handen nemen, al of niet met begeleiding. Die begeleiding willen we geven. Het is een verhaal van rechten en plichten.

- We vragen inspanningen van wie in Knokke-Heist een sociale woning heeft. We mogen verwachten dat de woning onderhouden blijft. Net zoals we inspanningen vragen om werk op maat te aanvaarden. Ook gemeenschapsdienst is verantwoordelijkheid opnemen voor de kansen die je krijgt.

- De vele goede voorbeelden van geslaagde inburgeringstrajecten zetten we in de verf. Die mensen worden ambassadeurs en spelen een rol bij nieuwe anderstalige nieuwkomers.

- De spelotheek De Wip is de spil in het inburgeringsbeleid samen met alle andere actoren. Ze zorgen voor een inclusief Knokke-Heist waar iedereen gelijke kansen krijgt.

- We clusteren de volgende dienstverlening : kleine herstel- en klusjesdienst, strijkatelier, gereedschapsuitleendienst en buurtpunt. We brengen dit op een geschikte locatie samen. Zo verbinden we meer mensen met elkaar en vormen we de inclusieve samenleving die we willen zijn.

 

Zorgen voor dieren

We zorgen in Knokke-Heist niet enkel voor onze inwoners, tweedeverblijvers en toeristen maar dragen ook zorg voor onze dieren.

- We kijken uit naar het nieuwe dierenasiel. Het geeft onderdak en de nodige zorgen aan dieren die verloren, achtergelaten, verwaarloosd of in beslag genomen zijn. De bedoeling is om een nieuwe thuis voor hen te vinden.

- Na de opening van de eerste hondenlosloopweide in Heist onderzoeken we de locaties voor eenzelfde speelweide in de andere deelgemeentes.

- Op het openbaar domein voorzien we hondenpoepbuizen zodat de baasjes niet de hele wandeling met een zakje in de hand moeten doen.

- We onderhouden de ruiterpaden zodat onze paarden comfortabele wandeltochten kunnen maken.

- We zetten in op ratten- en muizenbestrijding; 

Thema 5 : Slim verplaatsen van, naar en in Knokke-Heist

We moeten ons in Knokke-Heist veilig en vlot kunnen verplaatsen. We herzien het autocirculatieplan volledig. We nemen maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen. Er komt een voetpadenplan en het fietsplan wordt verder uitgevoerd en verfijnd. Om ons vlotter te verplaatsen in Knokke-Heist zetten we in op shuttles, gezamenlijk vervoer, individuele taxidiensten.

Bij een nieuw mobiliteitsplan hoort ook een vernieuwd parkeerplan dat. We voeren bewonersparkeren in en voorzien voorbehouden care en go parkeerplaatsen. In de handelsbuurten komen meer shop en go-plaatsen. We leiden toeristen zoveel mogelijk naar de randparking om ze dan via alternatief vervoer naar de plek te brengen waar ze willen zijn. Betalende rotatieve parkings in het centrum breiden we uit. Een slim begeleidingssysteem geeft de kortste weg en het aantal vrije plaatsen in realtime aan. Op de ‘echt’ warme en drukke dagen en uren durven we het toeristisch centrum van deelgemeente Knokke afsluiten voor autoverkeer. Enkel wie er moet zijn, krijgt toegang. 

 

Mobiliteit en verkeerscirculatie

- Het masterplan mobiliteit bevat een vernieuwd autocirculatieplan over het hele grondgebied Knokke-Heist. We hebben aandacht voor veilige schoolomgevingen en voeren waar nodig flexibele zone 30 in. We ontraden sluipverkeer. Schoolstraten en fietsstraten zijn mogelijkheden die onderzocht moeten worden.

- Het verkeerscirculatieplan houdt rekening met onze toeristische piekdagen. Op de drukste momenten kunnen we deze toeristische zone of evenementenzone afsluiten voor autoverkeer. Enkel wie er moet zijn, krijgt toegang.

- We actualiseren het masterplan fiets en hebben speciale aandacht voor fietslaad- en herstelpunten en de diversiteit aan fietsen.

- In het masterplan mobiliteit wordt ook een voetpadenplan uitgewerkt. We hebben oog voor comfort, veiligheid en toegankelijkheid van al onze voetgangers en minder mobiele mensen.

- In het mobiliteitsplan wordt het lokaal en alternatief vervoer op maat binnen KnokkeHeist doelgroepgericht uitgewerkt. Shuttlediensten, private en publieke bus-en taxidiensten van en naar publieke plekken en evenementen zijn noodzakelijk.

- Bijzondere aandacht gaat naar de Zeedijk van Heist tot Het Zoute. Die moet multimodaal, veilig en aantrekkelijk zijn want het is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen.

- We nemen het beheer van de Heistlaan over zodat ook deze belangrijke invalsweg een comfortabele, nette en veilige toegangspoort richting Heist, Ramskapelle en de A11 wordt.

- We verbeteren het regionaal vervoersplan en onderhandelen met De Lijn en de NMBS om bij evenementen meer openbaar vervoer te voorzien.

- Voor de paardenliefhebbers onderhouden we de ruiterpaden.

 

Parkeren

Binnen ons nieuw mobiliteitsplan voeren we een nieuw parkeerbeleid in, met betrokkenheid van handelaars, ondernemers en alle doelgroepen van inwoners. Dit zijn de krijtlijnen :

- Toeristen worden zoveel mogelijk afgeleid naar gratis randparkings.

- Bij de randparking vind je diensten zoals camerabewaking, individueel of gezamenlijk shuttlevervoer, deelfietsen, toiletten en verschoningsruimte, automaten met producten van lokale handelaars. Die diensten worden gekoppeld aan een app zodat niemand moet wachten.

- Wie toch in het centrum wil parkeren wordt via slimme verkeersgeleiders naar de rotatieve parkings geleid. De kortste route en de beschikbare vrije plaatsen worden in real-time weergegeven. Het slim begeleidingssysteem kan ook waarschuwingen meegeven.

- Bestaande ondergrondse rotatieve parkings breiden we uit.

- Bij de heraanleg van pleinen of stadsvernieuwingsprojecten creëren we zoveel mogelijk bijkomende ondergrondse betalende rotatieve parkings.

- In de handelskernen voorzien we meer ‘shop en go’ parkeerplaatsen.

- Voldoende ‘care en go’ parkeerplaatsen voor zorgverstrekkers zijn een must.

- In woonbuurten voeren we bewonersparkeren in.

- De inname van het openbaar domein door camionettes organiseren we beter qua ruimte en tijdsspanne. 

Thema 6 : Veilig en net Knokke-Heist

Veiligheid en netheid zijn kerntaken van een gemeente. In Knokke-Heist is de levenskwaliteit hoog. Overlast pakken we aan met preventie, bestuurlijke handhaving en GAS-boetes. Criminaliteit is politiewerk en we kunnen rekenen op professionele politie, uitgerust met modern materiaal en camera’s. Die weg slaan we verder in. Het hitteplan voor de toeristische zone van Knokke wordt geëvalueerd en verfijnd. Op echte piekmomenten sluiten we de toeristische zone Knokke af voor alle autoverkeer, behalve voor wie er echt moet zijn. Zo vermijden we chaos en overlast.

We bouwen een state-of-the-art recyclagepark en in 1 legislatuur pakken we de meeuwenproblematiek aan door versneld over te schakelen van afvalzakken naar diverse modellen van afvalcontainers op maat van de buurt. Iedereen wordt op korte afstand van huis of tweede verblijf verlost van het afval op gelijk welk moment van de dag of de week. We vergroenen verder ons openbaar domein, pleinen en straten maar we doen dit op een slimme en eigentijdse manier zodat er minder onderhoudskosten zijn. 

 

Net Knokke-Heist

- We bouwen een ‘state-of-the-art’ recyclagepark en houden de tarieven voor onze inwoners zo laag mogelijk.

- We lossen de meeuwenproblematiek in 1 legislatuur op door volledig over te stappen naar afvalcontainersystemen.

  • We rollen de grote slimme ondergrondse containers versneld uit.
  • Op wandelafstand van elke woning moet iedere burger zijn afval kwijt kunnen.
  • We hanteren het principe: de gepaste afvalbak op de gepaste locatie. Mogelijkheden zijn: individuele containers, afvalstraatjes, ondergrondse containers of gemengd deels ondergronds/deels bovengronds voor grote hoeveelheden.

- We uniformiseren alle afvalbakken op het openbaar domein en voorzien specifieke hondenpoepbuizen.

- Het principe van de vervuiler betaalt blijft overeind.

- De gemeentelijke reinigingsdienst werkt op het ritme van het aantal bezoekers.

- We vergroenen onze pleinen en publiek domein verstandig, ejiciënt en eigentijds om minder onderhoudskosten te genereren.

- We voorzien in camera’s, betere handhaving en hogere boetes voor zwerfvuil en hondenpoep.

 

Veiligheid

- Overlast (geluid, wildplassen, zwerfvuil, hondenpoep) wordt preventief aangepakt. Wie niet horen wil, wordt bestuurlijk aangepakt met een GAS-boete die ook vlot geïnd wordt.

- Elke vorm van criminaliteit wordt door de politie professioneel en correct aangepakt. Met professionele politiediensten, goed materiaal en camera’s vergemakkelijken we hun werk. We blijven daarin ook investeren.

- We bouwen het cameranetwerk in onze gemeente verder uit.

- De BIN-netwerken bewijzen hun nut en worden verder gebruikt en indien nodig uitgebreid. 

- De politie is een partner in het alcohol en drugplan maar ook in de aanpak van psychische problematieken, familiaal geweld en andere probleemsituaties.

- De politie is evenzeer partner in het verkeersveilig Knokke-Heist en het dierenwelzijnsplan.

- Meer blauw op straat. We zorgen dat iedereen zijn/haar wijkagent kent en weet waarvoor de wijkagent instaat. De wijkagent is vlot aanspreekbaar en komt meer aan huis dankzij digitale toepasmogelijkheden.

- Het bestaande hitteplan op topdagen wordt geëvalueerd en verder verfijnd en versterkt. De toeristische zone van Knokke wordt op echte piekmomenten afgesloten van elk verkeer. Enkel wie er moet zijn, krijgt toegang. We voorzien dat plan ook bij grote evenementen. Op deze dagen treedt de politie op als ‘very irritating police’ om overlast te vermijden maar blijft daarbij steeds professioneel.

- We zetten verder in op een preventief beleid. De verdwaalpalen keren terug op het strand en verdwaalarmbandjes worden in heel Knokke-Heist op publieke plaatsen en door de horeca en handelaars uitgedeeld.

- We focussen op Cybersecurity en een veiliger internet.